Bemutatkozás
 

A BME-n végeztem matematikus-mérnökként, majd itt végeztem az MBA-t is. Ugyancsak a BME-n szereztem Ph.D. fokozatot, 2000-ben, dolgozatom címe: „Intelligens módszerek gyártási folyamatok modellezésében és optimalizálásában”. Hallgató korom óta kutatóként dolgozom a Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézetben (SZTAKI), a Mérnöki és Üzleti Kutatólaboratóriumban, jelenleg az Intelligens Folyamatok kutatócsoport vezetője vagyok. 2015 óta dolgozom a kecskeméti Neumann János Egyetemen, a gazdasági képzésben.

Aktivitásaim kiterjednek az alapkutatásra, alkalmazott kutatásra, innnovációra és piaci alkalmazásokra, valamint tudománymenedzsmentre és oktatásra is, célom részvétel a teljes értékláncban, leginkább az alábbi területeken:

  • Alapkutatás: Tanuló rendszerek (pl. mesterséges neurális hálózatok), gépi tanulás, mesterséges intelligencia, jellemzőválogatás, keresési algoritmusok, többszempontú optimalizálás. Ph.D. témák vezetése.
  • Alkalmazott kutatás: A kutatási eredmények, a mesterséges intelligencia technikák kiterjesztése és alkalmazás-specifikus adaptálása, főképpen gyártási, energetikai, járműipari, elektronikai, élelmiszeripari, menedzsment, pénzügyi területeken és iparágakban.
  • Innováció, fejlesztések: A kutatási eredmények validálása innovatív megoldások számára: új, elsőként alkalmazott folyamatok, technológiák, eszközök, megoldások és termékek kialakítása. Demonstrációs eszközök, szabadalmak, prototípusok megalkotása. Vállalati K+F+I projektek definiálása és vezetése, hazai és európai K+F+I projektek pályázása, vezetése és megvalósítása.
  • Piaci alkalmazások: A kutatás-fejlesztési és innovációs eredményekre alapuló piaci hasznosítások létrehozása és kiaknázása, tipiusan szignifikáns változások és előrelépések megvalósítása piaci szereplőknél. Projektszponzorálás és projektvezetés.
  • Tudománymenedzsment: Részvétel, esetenként vezető szerep általában nemzetközi, részben hazai tudományos szervezetekben. Tudománynépszerűsítés és kommunikáció.
  • Oktatás: Részvétel az egyetemi oktatásban, projektfeladatok, BSc és MSc dolgozatok, TDK-k és Ph.D-k  vezetése.

Oktatott tárgyak
  • Gazdaság-informatika
  • Értékteremtő folyamatok menedzsmentje
  • (Zalaegerszegen: Termelés-informatika)
  • (BME-n, esetenként: Neurális hálók, fuzzy rendszerek)

Publikációk

 MTMT


Eddig megszerzett szakmai jártasság, gyakorlottság, igazolható elismertség

tudományos dékánhelyettes, tanszékvezető

Cím: 6000 Kecskemét, Izsáki út 5. Gazdaságtudományi Kar
Iroda: Új Campus I. emelet 1.27. iroda
E-mail: viharos.zsolt@nje.hu