2022-10-21 09:22

Az Európai Bizottság 6-7 évente minőség-auditok keretében felülvizsgálja az egyes tagállamok hivatalos statisztikai adat-előállítási rendszerét.

A minőség-auditok megállapításai és fejlesztési javaslatai nyilvánosak, ezzel is erősítve a hivatalos statisztika átláthatóságát, megbízhatóságát.

Erre azért van szükség, mert a statisztikai hivatalok a modern társadalmak egyre fontosabb adatkiszolgálói. Megbízható forrásból, nemzetközileg elfogadott standardok mellett kell biztosítaniuk az egyre növekvő döntéshozói és társadalmi, illetve tudományos információigényt. Az Európai Bizottság 2005 óta minőségügyi keretrendszerrel szabályozza az európai statisztikák előállításának intézményi környezetét, szakmai függetlenségét, modern módszereit és az előállított információk közlésének minőségi elvárásait.

Az auditálás megtisztelő feladatának elvégzésére tapasztalt, a témában járatos független szakértőket kérnek fel. Négytagú bizottság tagjaként Magyarországról Dr. Kárpáti József egyetemi docens, karunk dékánja vesz részt az auditokban. Ezúttal a Görög Statisztikai Hivatal (ELSTAT), valamint a Környezetvédelmi és Energiaügyi Minisztérium, a Görög Innovációs Adatközpont és a Mezőgazdasági Minisztérium munkáját vizsgálja Athénban. 

A bizottság finnországi, tavaly novemberi munkájának eredményeképpen már megjelent az Európai Bizottság honlapján a dékán úr által is jegyzett auditjelentés, amely elérhető az alábbi linken, és hamarosan publikálásra kerül az idén tavasszal lefolytatott dániai auditról készült bizottsági dokumentum is:

https://ec.europa.eu/eurostat/web/quality/peer-reviews/current-round