2022-12-13 14:30

2022. december 9-én zajlott a Központi Statisztikai Hivatal “Stat Wars Uni” névre keresztelt országos statisztikai verseny döntője

Az NJE GTK-s Márton Anna és Kiss Réka, és Corvinusos csapattársuk, Molnár Tamás alkotta „The Outliers” csapat harmadik helyezést ért el. A döntőbe a korábbi két fordulón legjobb teljesítményt nyújtó hat csapat jutott. A végső szóbeli megmérettetésen a versenyzőknek 1 óra állt rendelkezésre, hogy kidolgozzák a kapott feladatot, majd eredményeiket a szakmai zsűri előtt prezentálják. A versenyről a hallgatók osztják meg tapasztalataikat:

Hogyan nézett ki a verseny, milyen feladatokat kellett megoldanotok?

Réka: A verseny egy előszűrő totóval kezdődött, majd két fordulón keresztül kellett kidolgoznunk a feladatokat írásban, végül a döntőt személyes jelenléttel tartották Budapesten a KSH főépületében. Az első forduló az általános és középiskolai tanárokra fókuszáló elemzési témát hozott, egyszerűbb számolásoktól indultunk, majd reprezentativitást vizsgáltunk különböző statisztikai próbákkal, s végül különféle ismérvek segítségével kellett egy modellt készíteni a bérek becslésére. A második forduló középpontjában a népszámlálás állt: a 2011-es adatokkal dolgozva, mintavételi eljárással egy „mini népszámlálást” kellett csinálnunk, leíró és következtető statisztikai módszereket használva elemezni a változókat, az eredményeinket pedig egy infografikán ábrázolni. Mindkét fordulóra 2 hét állt rendelkezésre. A döntő annyiban volt más, hogy csak 60 percünk volt a feladat helyszíni megoldására és a prezentáció elkészítésére. A téma a fogyasztói árindex alakulásának vizsgálata és egyes országok inflációs rátáinak összehasonlítása volt, ezen belül teljesen mi dönthettük el, hogyan szeretnénk elemezni. Végül az EU országok adatsorait használtuk, s az orosz energiakitettségre koncentráltunk. 

Miért indultatok a versenyen, mi volt a motivációtok? Mit tanultatok a megmérettetésből? Volt valamilyen nehézség?

Anna: A motiváció egy nagyon érdekes kérdéskör, főleg, ha egy versenyről beszélünk. Hajlamosak lehetünk azt gondolni, hogy egy versenyen azért indulnak hallgatók, hogy a legjobbak legyenek, vagy éppen a nyereményekért – bár természetesen a KSH nagyvonalú díjazása is ösztönzött minket, a magas pénznyeremény azt sugallta, hogy a munkánkat megbecsülik és komolyan veszik. Úgy vélem, hogy sokszor mélyebb ösztönző tényezők állnak a hattérben, így volt ez nálunk is. Mindannyian szeretjük a kihívásokat, fejlődési és tapasztalatszerzési lehetőségeket. Mindhárman rajongunk a statisztikáért, és szeretünk olyan csapattal együtt dolgozni, ahol hasonló hozzáállással és tudással rendelkeznek a csapattársak, mégis máshogy közelítik meg a dolgokat. Így kihagyhatatlan lehetőségnek tartottuk ezt a versenyt. Mindemellett tudjuk, hogy ilyen csapatversenyeken olyan emlékeket szerezhetünk, amiket még egy ideig biztos emlegetni fogunk. 

Nehézségként említeném meg, hogy mindhárman végzős hallgatók vagyunk, számos egyéb elfoglaltsággal, így egyrészt saját magunk idejét is megfelelően kellett beosztani, valamint egymáshoz is alkalmazkodnunk kellett a feladatmegoldások során, továbbá a lakóhelyeink közötti távolság miatt a legtöbb esetben csak online formában tudtunk együtt dolgozni, de így is gördülékeny volt a közös munka. A döntő esetében két nehézséget emelnék ki, az egyik a szűk időkeret, ami miatt nagyon jó időmenedzsmentre és csapatmunkára volt szükség ahhoz, hogy ilyen rövid idő alatt meg lehessen valósítani a kiadott feladatot. A másik nehézséget pedig a prezentációt követő, zsűritagok által feltett kérdések jelentették. Ez egyrészt kihívás volt számunkra, ugyanakkor egy nagyon jó tapasztalatszerzés is, hasonló jövőbeli szituációkhoz.

Rengeteg dolgot tudnék említeni, amiket a verseny által tanultunk, ezek részben a korábban felsorolt tényezők, mint a csapatmunka, feladatmegosztás, időbeosztás, előadáshoz és grafikakészítéshez kapcsolódó tapasztalatok, valamint a statisztikai ismeretek bővítése (ugyanis minden feladatra részletes visszajelzést kaptunk). Mindemellett pedig nagyon elégedettek vagyunk a 3. hellyel és büszkék vagyunk, hogy képviselhettük az egyetemünket az országos döntőben. Ezúton is szeretnénk megköszönni Kelecsényi Klára és Osztényiné Krauczi Éva tanárnőknek lelkiismeretes munkájukat, hiszen a statisztika órákon tanultak által tudtuk megoldani a feladatokat, illetve az óráikon szerettük meg a statisztikát. Minden hallgatónak őszintén ajánljuk, hogy próbálják ki magukat egy hasonló versenyen, rengeteg praktikus dolgot fognak tanulni és a statisztika sokszor absztrakt világa a mindennapokban is hasznos értelmet nyer!

Végül, hogyan alakult a vegyes csapat? Milyen volt a csapatmunka? A jövőben is terveztek még együtt versenyezni?

 

Tamás: Anna és Réka már korábban is versenyeztek együtt, mi pedig Annával kollégák vagyunk, így lettünk végül vegyes csapat. Nagyon gyorsan megtaláltuk a közös hangot, mind a hárman szeretjük a statisztikát, illetve egyébként is hasonló az érdeklődésünk és a hozzáállásunk a tanulmányainkhoz. A csapatmunka gördülékeny volt és végig jó hangulatban telt, jól fel tudtuk osztani a feladatokat, mindenki kicsit másban volt jobb, így egymástól is sokat tanultunk. A döntőn különös szükség volt erre az összhangra, hiszen nagyon kevés idő volt, de együtt sikeresen vettük az akadályokat. A jövőben is szívesen versenyeznénk még együtt, ha lesz lehetőség. A KSH versenyt például jövőre MSc hallgatóknak hirdetik, s mivel mindannyian tervezünk továbbtanulni, újra tudnánk együtt indulni - talán már mindhárman Neumannos színekben. Addig is, a verseny egy jó visszajelzés volt, hogy a befektetett munka megtérül, a nyereményből pedig koccintunk egyet a közös sikerre.

 

Ezúton is gratulálunk a hallgatóknak az országos harmadik helyezéshez és további sok sikert kívánunk nekik!