2023-02-03 11:48

Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat és tanácsot adunk, milyen stratégiát kövess az egyetemi felvételi jelentkezésnél. Mutatjuk az utat: három forgatókönyvünk is van azoknak, akik a kecskeméti GTK-t választják!

Egy közgazdász egyetemi diploma megszerzése 7 vagy 8 félév munkával és sok kiadással járhat! Biztosan Te is hallottad, hogy idén már nincs 400 pontos minimum ponthatára az államilag finanszírozott közgazdász szakoknak, és emelt szintű érettségit sem kötelező tenni a sikeres felvételi érdekében a legtöbb egyetemen. Mégis mit jelent ez a gyakorlatban? 

A kecskeméti Neumann János Egyetem Gazdaságtudományi Karán 5 közgazdász szak érhető el alapképzéses formában. Idén már nálunk sem kötelező emelt szintű érettségivel rendelkezned! Ugyanakkor, ha elsősorban államis helyet célzol meg, a legelső javaslatunk az, hogy mégis ajánljuk az emelt szintű próbatételt. Hogy miért? Egyszerű a válasz: a felvételizőink egymással továbbra is versenyeznek az előre meghatározott mennyiségű államis létszámba bekerülésért, azaz nem lett korlátlan a lehetőség. Az esélyeid akkor a legjobbak, ha minél több pontot szerzel, márpedig egy emelt szintű érettségire 50 plusz pontot is tudsz kapni. Ugyancsak előnyös továbbra is, ha van közép- vagy esetleg felsőfokú nyelvvizsgád. Előfordulhat, hogy a tavalyinál alacsonyabb pontszámmal is bekerülhetsz államis helyre, de biztosan sokan a fentiek szerint fognak gondolkodni, márpedig akkor a pontvadászat idén is fontos lesz!

Ne csüggedj azonban, ha nem sikerülne államis helyre bejutnod, vagy mégis csak középszintű érettségit teszel! Javasoljuk, hogy a felvételi jelentkezésnél jelölj meg önköltséges szakot is a GTK-ról, mert erre a második esetre is van egy tuti forgatókönyvünk: az ECO-ösztöndíj!

Az ECO „Alap” ösztöndíj automatikus ágát bizonyos felvételi pontszám (várhatóan kb. 320 pont) elérése esetén mindenképp felkínáljuk neked, s ennek segítségével megfelezed a féléves térítési díjad! Mindössze 120 ezer forint/félév kiadással, azaz havi 20 ezer forintért szerezheted meg közgazdász diplomádat a kecskeméti Neumann GTK-n! Ennél jobb ajánlatot nem lelsz sehol! Az ECO-Alap nyílt ösztöndíj programba való bekerülés feltétele csak a megfelelő felvételi pontszám elérése lesz, amit úgy állítottunk be, hogy már emelt szintű érettségi nélkül is el tudd érni! Menj tehát biztosra, és az államis képzés mögé tedd be a listádra az önköltségest is!

Van egy harmadik útvonaltervünk is azoknak, akik még nem biztosak abban, hogy egy közel 4 éves egyetemi időszakot akarnak végig csinálni. Nekik jó döntés a FOSZK – felsőoktatási szakképzés! Ez a képzési forma csak 2 éves, felsőfokú szakmai oklevelet ad, és hatalmas eséllyel be tudsz kerülni rá állami finanszírozott formában, mivel sokkal alacsonyabb felvételi pontszámmal tudsz jelentkezni, mint az alapképzésre. És ha megtetszik az egyetemi képzés, a FOSZK befejezésével a megszerzett okleveled máris belépő lesz alapképzéseinkre, mivel a szakképzésen gyűjtött kreditjeidet be tudod számíttatani az alapképzésben. Ott pedig ECO ösztöndíjasként fejezheted be a tanulmányaidat Kecskeméten! 

Jól kitaláltuk? Szerintünk IGEN! Válaszd a kecskeméti GTK-t és minden a helyére kerül! Részletes szakleírások és felvételi információk a felvi.hu oldalán! Határidő: 2023. február 15!