2023-03-08 07:51

A Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara és a Neumann János Egyetem Gazdaságtudományi Karának együttműködésében került sor március 7-én egy workshopra, amelyben az ESG keretrendszerről és az azzal összefüggő vállalati kötelezettségekbe adtunk betekintést. 

 Az ESG (betűszó: E, environmental: környezeti, S, social: társadalmi, G, governance: vállalatirányítási területek) egyre fontosabbá válik a jövőben, hiszen az a fenntarthatóságért végzett tevékenységeket teszi láthatóvá és mérhetővé a közép- és nagyvállalatok esetében. A jövő évtől a tőzsdén jegyzett nagyobb vállalatoknak már jelentést kell készíteniük arról, hogy árbevételük és költségeik mekkora hányada kapcsolódik igazoltan fenntartható tevékenységhez. Várható, hogy a továbbiakban évről-évre szélesedik az a vállalati kör, amelynek kötelező lesz ez a fajta beszámolás. Előbb vagy utóbb minden cég szembesül ezzel, ugyanis az a tendencia, hogy a befektetők, az üzleti partnerek, a fogyasztók, de akár a pénzintézetek is egyre inkább elvárják a megfelelő adatszolgáltatást, illetve a fenntartható működés tervezését, igazolását. Az ilyen jelentések elkészítése ugyanakkor komplex feladat, amely – a vállalati fókuszok felülvizsgálatán túl - akár a teljes belső adatszolgáltatási, illetve kontrolling rendszer átalakítását is szükségessé teheti. 

A workshopon Deme Ágnes, menedzser, ESG&Fenntarthatósági tanácsadó, a KPMG-től, Légrády Zoltán, minőségirányítási üzletágvezető (EHSSQ) a Kész Group képviseletében, valamint a Magyar Nemzeti Bank-ból Lóránt Balázs, szakértő elemző tartott előadást. Az ezt követő kerekasztal beszélgetést Dr. Katona Norbert, a GTK docense moderálta.