2023-03-21 10:36

Az Európai Bizottság 6-7 évente minőség-auditok keretében felülvizsgálja az egyes tagállamok hivatalos statisztikai adat-előállítási rendszerét.

A minőség-auditok megállapításai és fejlesztési javaslatai nyilvánosak, ezzel is erősítve a hivatalos statisztika átláthatóságát, megbízhatóságát. Erre azért van szükség, mert a statisztikai hivatalok a modern társadalmak egyre fontosabb adatkiszolgálói. Megbízható forrásból, nemzetközileg elfogadott standardok mellett kell biztosítaniuk az egyre növekvő információigényt.

Az Európai Bizottság 2005 óta minőségügyi keretrendszerrel szabályozza az európai statisztikák előállításának intézményi környezetét, függetlenségét, modern módszereit és az előállított információk közlésének minőségi elvárásait. Az auditálás megtisztelő feladatának elvégzésére tapasztalt, a témában járatos független szakértőket kérnek fel. Négytagú bizottság tagjaként Magyarországról Dr. Kárpáti József egyetemi docens, karunk dékánja vesz részt az auditokban. A team ezúttal a Ciprusi Statisztikai Hivatal, valamint a Ciprusi Menekültügyi Hatóság, a Turizmus-Ügynökség és az Egészségügyi Adatközpont munkáját értékelte.  
 

A szakértők finnországi és dániai munkájának eredményeképpen már megjelentek az Európai Bizottság honlapján a dékán úr által is jegyzett auditjelentések és hamarosan megjelenik a görögországi audit-riportjuk is.

 A dokumentumok elérhetőek az alábbi linken:   https://ec.europa.eu/eurostat/web/quality/peer-reviews/current-round-2021-2023