2023-05-12 09:05

Interjú Neszveda Gáborral és Kiss Rékával

“Az eszköz a hallgatók kezében van, rajtuk múlik, hogy mit kezdenek vele, akarnak-e a világ legjobbjai lenni.”- Neszveda Gábor

A Neumann János Egyetem életében egy hatalmas mérföldkő volt a 2023. április 24-i esemény, az ún. „Tőzsdetojás” megnyitója, hiszen hivatalosan is átadásra került az MNB anyagi és szakmai támogatásával a Campusba telepített oktatási és szimulációs pénzügyi labor. Az egyedi elemzőközpont a legmodernebb technológiával, világszínvonalú adatbázisokkal és szoftverekkel - többek között 9 Bloomberg Terminállal - van felszerelve, mely régiós szinten is egyedülálló. A létesítmény fontos szerepet tölt majd be az oktatási-kutatási tevékenységben, számos lehetőséget biztosítva az egyetem oktatói és hallgatói számára. Mik ezek a lehetőségek, milyen tapasztalatot szerezhetünk a Tőzsdetojással, s ez miért előnyös? Erről kérdeztük részletesebben Dr. Neszveda Gábort, az MNB Intézet vezető-helyettesét és Kiss Rékát, az NJE volt hallgatóját, aki a februári diplomaszerzés után oktatási referensként csatlakozott a GTK-hoz.

Miért tartja fontosnak, hogy a hallgatók érdeklődjenek a tőzsde iránt?

Gábor: Bár a neve Tőzsdetojás, azért fontos tisztázni, hogy itt nem arról van szó, hogy csak azoknak hasznos, akik tőzsdézni szeretnének - persze akit kifejezetten ez érdekel, itt jól “bele tud tanulni”. Egy ilyen létesítmény kulcsfontosságú eszközként szolgál minden olyan területen, ahol komoly üzleti-gazdasági információk szükségesek. Gondoljunk például a hírelemzésre,  hogy összegezni tudjuk, hogy egy esemény kapcsán milyen pozitív és negatív hírek jelentek meg, majd elemezni, hogy a piac hogyan értelmezte. Ez komoly értékkel bírhat egy felsővezető számára is a stratégiai tervezés során. Napjainkban a fenntarthatóság kérdése megkerülhetetlen és erre is tökéletesen alkalmasak ezek az adatbázisok, hogy olyan részletes információkhoz férjünk hozzá, mint egy vállalat CO2 kibocsátása például. 

Az egyetem hallgatói milyen tapasztalatot szerezhetnek a Tőzsdetojással és miért tartja ezt fontosnak?

Gábor: A Tőzsdetojásban található eszközpark használatával sokféle tapasztalatot szerezhetnek a hallgatók. Ami talán az egyik legfontosabb, hogy itt tényleg azt a részét ismerhetjük meg a világnak, ahogyan működik. Például, az egyetemi előadásokon hallunk pénzügyi modellekről, hogyan lehet árazni, befektetni, de más a tankönyv, meg más ezt egy olyan technológiai környezetben látni, amit egy befektetési bankár is használ. Az eszköz a hallgatók kezében van, rajtuk múlik, hogy mit kezdenek vele, akarnak-e a világ legjobbjai lenni. Természetesen nem csak a klasszikus pénzügyi területekről lehetne példát hozni, ugyanilyen gyakorlatias ismereteket sajátíthat el a hallgató hírelemzés során, marketinges szempontból, vagy beleáshatja magát a makrogazdaság működésébe is.

Szintén nagyon fontos, hogy a hallgatók tudjanak kísérletezni. A frontális oktatásban csak halljuk az információkat, elméleteket, kevesebb lehetőség van kérdéseket feltenni, elemezni a számokat, tesztelni, de a laborban ezt a lehető legmagasabb színvonalon tehetik meg a diákok, ugyanazon a technológián tanulhatnak, mint a legbefolyásosabb gazdasági döntéshozó intézményeknél és top egyetemeken.

Továbbá, talán már közhelynek számít, de az adat az új olaj. Az a tendencia, hogy egyre több, könnyen elérhető forrásunk van. A mai világban valamilyen szinten, de mindenki dolgozni fog adatokkal, legyen az marketingesként online kampányok értékelése vagy felsővezetőként kimutatások elemzése. Általában van egy erős szakadék a hallgatókban ennek irányába, hogy majd a nagyon jók fognak ezzel foglalkozni, biztos bonyolult és kiemelkedőnek kell lenni hozzá matekból. Abban is segíthet a Tőzsdetojás, hogy kicsit ledöntse ezeket a tévhiteket. A hallgatók lássák, van rengeteg olyan adat, összefüggés, ami nem igényel kivételes tudást, egyszerűen csak az számít, hogy legyen hozzáférésünk. Ha van egy jó ötletünk, akkor merjünk belekezdeni a kutatásba, majd menet közben felszedjük azokat az ismereteket, amikre szükségünk lesz. Sokszor egy zseninek hitt és egy “középszerű” hallgató között csak az a különbség, hogy az egyik hallgatónak volt hozzáférése az információkhoz és ismert pár trükköt, hogyan lehet ezt hatékonyan használni. Ezt hasznos lehet észben tartani, ha például TDK-dolgozat készítésén gondolkodunk. 

Végül, ha tapasztalatszerzésről beszélünk, akkor meg kell még említeni a Bloomberg belső képzéseit, melyek sikeres elvégésével hivatalos oklevelet is kaphat a hallgató. Egy ilyen képesítés feltétlenül emeli a részvevők munkaerőpiaci értékét, hiszen egy erős jelzés a munkáltatónak, hogy a jelölt képes és hajlandó önállóan elsajátítani egy komoly adatbázis használatához szükséges tartalmi és technológiai ismereteket.

Ha három érvet mondhatnál, hogy miért olyan jó és különleges a Tőzsdetojás, akkor melyek lennének azok?  

Réka: Szerintem a Tőzsdetojásban működő pénzügyi labor legnagyobb különlegessége az a világszínvonalú technológia, adatbázisok és szoftverek, amivel fel van szerelve. A hallgatók gyakorlatilag bármilyen információhoz, hírhez vagy adathoz hozzáférhetnek, legyen az tőzsdei árfolyam, fejlődő országok makrogazdasági mutatója vagy éppen egy cég teljes ellátási láncának felépítése. Először nehéz is átlátni, mennyi lehetőség van egy kattintásra tőlünk a Tőzsdetojásban – ezt ki kell tapasztalni. Hozzáteszem, nem csak ömlesztett, nyers adatokról beszélünk, ami önmagában még kevés információértékkel bír. A Bloombergben például rengeteg funkció segíti az elemzést, vizualizációt, valamint teljes felületek találhatók benne, amik az adatok interpretációját, következtetések levonását teszik lehetővé. Komplett iparági, ország és cégelemzésekkel szintetizálják azt a tömérdek információt, ami a rendszerben van, így segítve a felhasználót, hogy „le is tudja fordítani” amit lát. Szerintem talán ez a legfontosabb, és ez a második érvem is mellette: a Tőzsdetojás használata rengeteg olyan készséget fejleszt, ami elengedhetetlen a 21. században. Kiemelném a kritikus gondolkodást, véleményformálást, adatalapú érvelést és az elemzési készségeket, mint kulcskompetenciák. Véleményem szerint valahol ez lenne a lényege, hogy értsük is mi és miért történik körülöttünk, egy hír hallatán kritikusan utána tudjunk nézni, hogyan jutottak a szerzők arra a következtetésre, illetve saját tudásunkból építkezve véleményt formáljunk, amellett tudjunk is alátámasztottan érvelni vagy éppenséggel belátni, ha rosszul gondoltuk. De, hogy kicsit kézzelfoghatóbb skilleket is említsek, a műhely tökéletesen alkalmas tőzsdei ismeretek szerzésére, szakmai angol tanulásra vagy szakdolgozat/TDK kutatáshoz - én is használtam az OTDK dolgozatom során. Harmadik nagy előnye pedig szerintem a gyakorlatiassága. A hallgatók gyakran teszik fel azt a kérdést az órákon, hogy „Mikor fogom én ezt a való életben is használni?” Pont ezért nagyon motiválóan hat, hogy a Wall Street befektetési bankjaitól kezdve a top egyetemekig használják a technológiát, dollármilliós tőzsdei ügyleteket és komoly gazdaságpolitikai döntéseket alapoznak ugyanazokra az információkra, amiket az egyetem hallgatói is láthatnak. Talán kicsit más megvilágításba helyezheti azokat az elméleti és módszertani tárgyakat, amik elengedhetetlenek ahhoz, hogy megértsük ezeket a döntéseket – legalábbis remélem.