2023-09-14 09:14

„Promising European research results to improve hospitality in healthcare by eHealth”- Dr. Dávid Lóránt Dénes és Dr. Kárpáti József 

A Neumann János Egyetem (NJE) Gazdaságtudományi Kar (GTK) a hagyományainak megfelelően megkérdezi a részletekről kollégáit egy-egy kiemelkedő publikáció megjelenésekor. Most Dr. Dávid Lóránt Dénest, a GTK egyetemi tanárát kérdeztük:

  • Hol jelent meg és milyen terjedelmű a publikáció?

Az International Journal of Hospitality Management című folyóiratban nyomtatásban 2023 tavaszán. 

  • Kik voltak a kutatásban az együttműködő partnerek, kik a társszerzők?

A szerzők Zsarnóczky-Dulházy Fanni, Zsarnóczky Martin, Kopper Bence, Kárpáti József, Molnár, Gogo Fredrick Collins Adol és jómagam, Dávid Lóránt Dénes voltam. A cikkben is tükröződő, gyümölcsöző együttműködés valósítottunk meg a Neumann János Egyetem, a Bydgoszczi Gazdaságtudományi Egyetem, a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem és a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem kooperációjának köszönhetően.

  • Milyen gazdasági és társadalmi hatása van a megjelent publikációnak? Hogy kapcsolódik az ENSZ Fenntartható Fejlődési Célokhoz?

Az ENSZ deklarálta, hogy biztosítani kell az egészséges életet és előmozdítani mindenki jóllétét minden korosztályban. Az Európai Unióban egyértelmű, hogy több tényező együttes hatására a jelenlegi egészségügyi ellátórendszer nem képes kezelni a növekvő betegszámot. A legtöbb intézmény nincs felkészülve a következőkre:

Az európai lakosság hosszú élettartam növekedését vagy a gyors sokkhatásokat a rendszer nem tudja kapacitásokkal fedni. Ráadásul a gyorsan öregedő társadalmunkban az egészségügyi ellátás szakember-beteg aránya folyamatosan romlik. Ez óriási szakadékot teremt az előre jelzett, elvárt és az igénybe vett egészségügyi szolgáltatások között. Ezért a nagymértékben személyre szabott kezelési folyamat fontossága és szükségessége. mint szolgáltatás megkérdőjelezhetetlen. 

  • Mi az új eredmény alapötlete?

Bizonyos értelemben ez hasonló a vendéglátóipari szolgáltatásokhoz, hiszen a végső cél az emberek elégedettsége. Az elsődleges kérdés tehát az, hogy hogyan ugorjuk át az egészségügyi szakemberhiány okozta szakadékot és nyújtsunk személyre szabott, magas színvonalú ellátást, amely támogathatja a vendégellátás színvonalát az egészségügyben. Válaszként, dolgozatunk egymáshoz kapcsolódó megoldásokat mutat be az olvasónak: eHealth megoldásokat és egy egyedi, egyetemi szintű, egészségügyhöz kapcsolódó kurzust, ahol új rehabilitációs szakembereket képeznek ki, hogy támogassák a kórházi ellátást és az otthoni ápolást is.

  • Mennyi kutatás, mi vezetett ide, milyen projekt vagy egyéb támogatás áll a kutatások mögött?

Hosszú évek munkája, kutatásai és tapasztalatai állnak a háttérben. Zsarnóczky Martinnal például több, mint 10 éve dolgozunk együtt, PhD hallgatóm volt. De alapvetően minden szerző a saját szakterületének az anyagával járult hozzá a kutatáshoz, Kárpáti József dékán úr például jogi szempontból vizsgálta a kérdést. Zsarnóczky-Dulházy Fanni, Zsarnóczky Martin és Kopper Bence is régóta dolgozik együtt. Molnár Csillával közös egyetemi tankönyvünk van egészségturizmus témakörben. Gogo Fredrick Collins Adol PhD hallgatóm pedig a fejlődő világ problémáit ismeri jól.

  • Az elért tudományos eredmény milyen módon jelenik meg egyetemünk oktatásában, a hallgatók hogyan tudnak ebből további state-of-the-art ismereteket szerezni?

Elsősorban a Turizmus-vendéglátás BSc alapszak és felsőoktatási szakképzés tananyagába építjük be ezeket. Összességében azonban mindenkit érint a téma.

  • Az elért kimagasló eredmény milyen további kutatások alapjául szolgál, milyen új tudományos irányokat nyit meg?

Az egészségipar mindig új kihívásokat jelent, továbbá az időskori turizmus kutatása is nagyon időszerű. Ezt az is mutatja, hogy az idén két díjat is nyertem, ami a kiváló csapatmunka eredménye. Egyedül nyilván sokkal kevesebbet tudnék én is publikálni.

  • A hallgatóink milyen módon tudnak ebbe a kutatási témába bekapcsolódni?

Szakdolgozatok, TDK dolgozatok alapjául szolgálhat a téma, az egészségturizmus általában népszerű a hallgatók körében.

  • Van-e valamilyen további érdekes különlegessége a kutatásnak és a publikációnak?

Igen. A tanulmányt megjelentető folyóirat a kategóriájában jelenleg az 5. a világon a Scimago rangsorában, az alábbi mutatókkal:

Köszönjük a beszélgetést, további eredményes kutatásokat kívánunk!

A publikáció  ide kattintva olvasható teljes terjedelmében.