2024-01-29 08:35

„Sustainable cultural heritage landscape: an imaginary journey inside the veins of deserts”- Dr. Dávid Lóránt Dénes 

A Neumann János Egyetem (NJE) Gazdaságtudományi Kar (GTK) a hagyományainak megfelelően megkérdezi a részletekről kollégáit egy-egy kiemelkedő publikáció megjelenésekor. Most Dr. Dávid Lóránt Dénest, a GTK egyetemi tanárát kérdeztük.

 •  Hol jelent meg és milyen terjedelmű a publikáció?
  A FRONTIERS IN SUSTAINABLE FOOD SYSTEMS című folyóiratban nyomtatásban 2023 szeptemberében, Q1 minősítéssel és 17 oldal terjedelemben
   
 • Kik voltak a kutatásban az együttműködő partnerek, kik a társszerzők?
  Hossein Mousazadeh, Kai Zhu, Amir Ghorbani, Farahnaz Akbarzadeh Almani, Maral Arabi Fatemeh Parvar és jómagam. Igazi nemzetközi szerzői gárda, iráni, kínai és magyar részvétellel.
   
 • Milyen gazdasági és társadalmi hatása van a megjelent publikációnak? Hogy kapcsolódik az ENSZ Fenntartható Fejlődési Célokhoz?
  A publikáció gazdasági szempontból növelheti az Iráni turizmus bevételeit a perzsa qanatok népszerűsítése révén. Társadalmi szempontból hozzájárulhat az érintett közösségek tudatosságához és az UNESCO világörökség iránti elkötelezettséghez. Az ENSZ Fenntartható Fejlődési Célok között a Turizmus és Fenntartható Fejlődés (SDG 8) és a Partnerségek a Célokért (SDG 17) relevánsak lehetnek.
   
 • Mi az új eredmény alapötlete?
  Az új eredmény alapötlete a perzsa qanatok turisztikai vonzerejének kiemelése és az ezeket felfedező turisták élményeinek narratív elemzése.
   
 • Mennyi kutatás, mi vezetett ide, milyen projekt vagy egyéb támogatás áll a kutatások mögött?
  A tanulmány a perzsa qanatok turisztikai potenciáljának feltárására összpontosít. A projekthez szeretnénk UNESCO elismerést és támogatás kapni.
   
 • Az elért tudományos eredmény milyen módon jelenik meg egyetemünk oktatásában, a hallgatók hogyan tudnak ebből további state-of-the-art ismereteket szerezni?
  Az elért tudományos eredmények beilleszthetők az egyetemi oktatásba, lehetőséget teremtve a hallgatóknak a turizmus, kulturális örökség és fenntarthatóság terén történő szakmai fejlődésre.
   
 • Kutatásokhoz vezető eredmények és új tudományos irányok:
  A tanulmány alapján további kutatások folytathatók a perzsa qanatok turisztikai vonzerejének mélyebb megértése és az esetleges fenntartható fejlesztési irányok felderítése érdekében.
   
 • A hallgatók milyen módon tudnak a témába bekapcsolódni?
  A hallgatók bekapcsolódhatnak a kutatási témába a turizmus, fenntarthatóság vagy kulturális örökség területén történő tanulmányok révén, és akár saját kutatási projektekben is részt vehetnek.
   
 • Van-e valamilyen további érdekes különlegessége a kutatásnak és a publikációnak?
  Az esetleges további érdekességek a kutatásban és a publikációban függhetnek a felfedezett egyedi kulturális elemektől, amelyek további kutatásra ösztönözhetnek.

Köszönjük a beszélgetést, további eredményes kutatásokat kívánunk!

A publikáció az alábbi link-en olvasható teljes terjedelmében.