2024-06-20 14:27

Rendkívüli eredményeket értek el a Neumann János Egyetem hallgatói az NJE Gazdaságtudományi Karának intézményi keretein belül működő MNB Intézet (Nemzetközi Gazdaság és gazdálkodás mesterszak) által meghirdetett tavaszi féléves országos tanulmányi versenyén. 

A 2023/24-es tanév tavaszi félévében került megrendezésre az MNB Intézet ’Gazdasági fordulatok évszázada’ című országos tanulmányi versenye. A két fordulóból álló megmérettetés próbára tette a résztvevők lexikális és alkalmazott gazdasági tudását, tájékozottságát és szakmai elemző készségét.

A rendkívüli érdeklődés övezte versenyre 167 regisztráció és 70 pályamunka érkezett be az ország különböző részeiről.

A válogató forduló során a résztvevők egy részletes elemzésen keresztül mutathatták be az elmúlt 100 év valamely magyar gazdaságtörténeti eseményének gazdasági aspektusait, vagy egy részletesen kidolgozott és megindokolt prognózison keresztül értekezhettek arról, hogy álláspontjuk szerint, mi lehet a magyar gazdaság legizgalmasabb kihívása a következő 100 évben. A gondolatokat körülbelül 3 A4-es oldalnyi szövegben kellett összefoglalni, amit az MNB Intézet munkatársaiból álló szakmai zsűri bírált el. Az első forduló során a szakmai bíráló bizottság kiválasztotta a legjobb 20 díjazott pályamunkát, amelyből az első 5 a döntőbe került.

A válogatóból továbbjutó legjobb 5 pályamunka megalkotói 2024. május 30-án mérték össze tudásukat az MNB Intézet campusán, az Infoparkban. A döntősök személyes prezentációjuk keretében is bemutatták gazdasági elemzéseiket/prognózisaikat, így lehetőségük adódott megmutatni érveléstechnikájukat és háttértudásukat az MNB Intézet szakmai zsűrijének.

Ezúton is gratulálunk minden helyezést elért versenyző hallgatónak! Díjazottjaink a pénznyereményen felül ünnepélyes keretek között vehették át díszokleveleiket a döntő alkalmával.

A szakmai bíráló bizottság döntése alapján az 1-20. helyezést elérő elemzések szerzőinek nyereményei:

1. helyezett összesen egyszeri bruttó 700.000 Ft: Beke Balázs Gábor
Pályamunka: Adósságspirál – A Kádár-korszak hitelfelhalmozása

2. helyezett összesen egyszeri bruttó 600.000 Ft: Mihályi Máté
Pályamunka: Az 1929-33-as világválság tanulságai Magyarországon

3. helyezett összesen egyszeri bruttó 500.000 Ft: Bezzeg Hanna Roberta
Pályamunka: Perspektívátlanságtól a piacgazdaságig: a magyar privatizáció folyamata és mérlege

4. helyezett összesen egyszeri bruttó 400.000 Ft: Braun Emese
Pályamunka: Magyarország jármű-, és akkumulátorgyártási stratégiája

5. helyezett összesen egyszeri bruttó 300.000 Ft: Nagy Richárd
Pályamunka: A devizahitel-válság pénzügyi viselkedéstani aspektusai

6 -10. helyezettek összesen egyszeri bruttó 150.000 Ft: Horváth Balázs, Till Gábor, Tóth Máté, Varga Levente, Vilonya Martin.

11 – 20. helyezettek összesen egyszeri bruttó 75.000 Ft: Besenyei Loretta, Chrabák Attila, Ferencz Nándor, Kumar Pawan, Lakatos Gergely Márk, Orovicz Lilla, Török Miksa, Turza Zoltán, Unger Olivér, Vada Virág Nóra.

A rendezvény az MNB100 programsorozat elemeként tisztelgett az idei neves évforduló előtt, hiszen 2024-ben megalapításának századik évfordulóját ünnepli Magyarország jegybankja.