2024-09-25 09:14

Magyar népmesék az egyetemi kompetencia fejlesztésben

A népmesékben rejlő kompetencia fejlesztő lehetőségeket felismerve a kecskeméti Neumann János Egyetem 2024 őszétől bevezet egy olyan sajátos tantárgyat, amelynek keretében a hallgatóknak lehetőségük nyílik elméleti és gyakorlati kertek között elsajátítani a magyar népmesékben rejlő különleges, az egyéni képességek fejlesztésére irányuló lehetőségeket. Az oktatás alapját pedig a Magyarországon töretlen népszerűségnek örvendő Magyar népmesék rajzfilmsorozat adja. A tantárgy keretében átadott tudás újszerű, a magyar felsőoktatásban korábban még sosem megjelenő szegmensként jelentkezik. Az oktatás megjelenítése is sajátos jelleget igényel, hiszen szegmentált, az elméleti és a gyakorlati megközelítést ötvöző tudásátadás szükségeltetik a megfelelő képzési eredmény átadásához.

A kurzuson áttekintik a népmesék néprajzi hátterét, szimbolikáját, és a Magyar népmesék sorozat egyes epizódjait kielemezve fejlesztik a hallgatók kommunikációs kompetenciáit, azaz érveléstechnikáját, logikáját, nyelvi készségeit, mondta Nagy Dóra, a kurzus oktatója.

A keddi sajtónyilvános bemutatón  dr. Fülöp Tamás rektor mellett Bán János, a Kecskemétfilm Kft. ügyvezetője és dr. Varga Zoltán filmtörténész is részt vett.

Forrás: hirös.hu